Στην τέχνη και στην παράδοση, συχνά φαίνεται να λειτουργεί θεραπευτικά η αποκατάσταση των “άσχημων” εντός Σκιάς όψεών μας, όταν ανατίθενται από το παρόν μας στον Άλλον.

Για παράδειγμα, στα διάφορα θρίλερ με φαντάσματα και στοιχειά, όταν αποκατασταθεί από τους ήρωες της ιστορίας η αλήθεια, σχετικά με την αδικία και τη βία που έκανε τα φαντάσματα να τριγυρνούν στον “τόπο του εγκλήματος” ζητώντας εκδίκηση και δικαίωση, τα φαντάσματα γαληνεύουν και φεύγουν· ο ήρωας συνήθως έρχεται ως αυτός που καταφέρνει να λύσει τα ξόρκια του στοιχειώματος.

 

Στα παραμύθια, επίσης βλέπουμε να συμβαίνει σχεδόν πάντα αυτό το “happy end”. Ο βάτραχος που ήθελε να τον φιλήσουν ως βάτραχο για να γίνει πρίγκιπας, ζητά διαρκώς κάποιον να αποδεχτεί την ασχήμια του (τη Σκιά του), ώστε η αποδοχή να επιφέρει τη μεταμόρφωση και τη λύτρωση.

Στην ουσία, ζητά να εμφανιστεί μια “καλή” νεράιδα – πριγκίπισσα, η οποία φιλώντας τον τώρα ως βάτραχο (αποδεχόμενη την “άσχημη” όψη του), θα λύσει τα αρχαία μάγια κάποιας “κακιάς” μάγισσας και θα τον αποκαταστήσει και πάλι ως πρίγκιπα.

Η “καλή” πριγκίπισσα, φυσικά, δεν είναι παρά η άλλη όψη της “κακιάς” μάγισσας – πρόκειται για δύο εκδηλώσεις μίας και μοναδικής φιγούρας.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για δύο όψεις της ίδιας μορφής, της μάνας (της αρχικής μήτρας, που μας εμπεριείχε ως παιδιά).

Η “κακιά” όψη αυτής της αρχέγονης μάνας, “είδε” το πριγκιπόπουλο ως μωρό, άσχημο (το μεταμόρφωσε σε βάτραχο). Έκτοτε, ο βάτραχος ζητά να συναντήσει την άλλη όψη, την “καλή μάνα”, η οποία θα ενσωματωθεί με την “κακιά” και θα αποκαταστήσει μέσα του την ολότητα της “μίας” και πλήρους μάνας – και τη δική του γαλήνη.

 

Στο παραμύθι, ο βάτραχος ζητά από ένα άλλο πρόσωπο (την πριγκίπισσα), η οποία αρχικά είναι διστακτική (“κακιά”), να πειστεί και να τον φιλήσει (να τον αποδεχτεί, να γίνει “καλή”).

Έτσι, θα πραγματοποιήσει ετεροχρονισμένα την ενσωμάτωση της τωρινής “καλής” μάνας με την αρχαία “κακιά”. Όταν η πριγκίπισσα πείθεται και το κάνει, το παραμύθι, κατά μία έννοια, “κλέβει”…

“Κλέβει”, γιατί γνωρίζουμε ότι κανένα φιλί από το τώρα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να αλλάξει ή να διαγράψει το παρελθόν – το οποίο, μπορούμε μόνο να αποδεχτούμε.

 

Επιπλέον, σχεδόν πάντα, στην πραγματική ζωή, οι τωρινοί “κακοί” συνήθως παραμένουν “κακοί”…

Όπως και πολλοί αξιοπρεπείς φτωχοί αρρωσταίνουν και δυστυχούν, ενώ πολλοί αναξιοπρεπείς πλούσιοι παραμένουν υγιείς και ευημερούν – αντίθετα από τις συνήθεις ιδέες περί “δικαιοσύνης” (“όλα εδώ πληρώνονται”, “έχει ο θεός” κλπ).

Μάλλον, ο μόνος δρόμος για εμάς είναι να αποδεχτούμε πως είμαστε πανέμορφοι ΚΑΙ ως βάτραχοι, χωρίς να χρειαζόμαστε την άδεια για να ομορφύνουμε μέσω του φιλιού κάποιας πριγκίπισσας που αποδέχεται την ασχήμια μας και μας ελεεί.

 

 

σύντομο ΒΙΝΤΕΟ σε 1ο πρόσωπο για το βιβλίο

 

Ετικέτες: Σκιά

Post A Comment

Ένα οδοιπορικό στην ύπαρξη και τη στιγμή, στα μυστήρια της ανθρώπινης εμπειρίας και της προσωπικής πραγματικότητας, στον καθρέφτη και τις Σκιές των ματιών του Άλλου – (Το 1ο βιβλίο μου, Μάιος 2017)

On my approach PSP, for improvised embodied interaction

25 μικρά κείμενα και εικόνες για τον έρωτα, την αγάπη, τον πόθο και τη ζωή [Τετράδιο Α] – (Το 3ο βιβλίο μου, Φεβρουάριος 2018)

Δείγματα παρουσιάσεων διαφορετικής θεματολογίας, για γόνιμη ανταλλαγή πομπών – δεκτών [Σκρά 12, Θεσσαλονίκη]

Μια επίσκεψη στα άδυτα των στιγμών και των ημερών μας – (Το 2ο βιβλίο μου, Ιανουάριος 2018)

…από αυτά που θα ήθελα να είχα πει εγώ αλλά με πρόλαβαν άλλοι…

Κάποιες δραστηριότητες και συνεργασίες – αυτόνομες ή περιοδικές

Σκόρπιες σημειώσεις για μικρά και μεγάλα πράγματα και για ό,τι ξεπετιέται μέσα μου με διάφορες αφορμές

Αποσπάσματα του βιβλίου μου «Σκιά: ο σιωπηλός σύντροφος στο ταξίδι της ζωής μας»

Βίντεο με κείμενο που διαβάζεται ζωντανά, με συνοδεία μουσικής και ξενάγηση σε λεπτομέρειες των εικόνων του βιβλίου

Αποσπάσματα του βιβλίου μου «Σημιειώσεις για σένα»

Περιεχόμενα, οπισθόφυλλο, συντελεστές, ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ πολλών σελλίδων

Επιλογές από το κείμενο ως σύντομες αυτόνομες αναρτήσεις

Αποσπάσματα του βιβλίου μου «Ο χορός των θαυμάτων: τα μεγάλα ταξίδια στα μικρά βήματα»

Συντελεστές, περιεχόμενα, έκδοση, και σταδιακή ανάρτηση ΟΛΩΝ των κειμένων

  • Kατηγορίες

  • Αρχείο

  • Ο χορός των θαυμάτων

  • Σκιά: ο σιωπηλός σύντροφος στο ταξίδι της ζωής μας

  • Σημειώσεις για σένα

  • Tags

  • Subscribe to my blog

  • Professional Facebook Page